Siirry kohtaan
Kipsinauha

Kipsinauha

Kipsinauha on noin 10cm levyistä harsonauhaa, johon on imeytetty kipsiä. Nauha kastellaan ja siitä voi muotoilla esimerkiksi muotin päälle erilaisia esineitä, kulhoja, maljakoita, vateja, jne. Kipsinauhaa voi myös käyttää reliefeissä ja sillä voi päällystää esineitä. Huom! Älä kaada viemäriin vettä, johon kipsinauhat on kastettu.

Kipsinaamari
1. Suojaa kasvot tai niiden yläosa alumiinifoliolla. Asettele sen päälle ristikkäin kolme kerrosta lämpimään veteen kastettuja kipsinauhan paloja.
2. Anna kipsin kovettua muutama minuutti ja poista naamari kasvoilta. Leikkaa siihen silmille aukot ja tasoita saksilla reunat.
3. Lisää kipsinauhasta ulokkeita, kuten nenä, kulmakarvat, syyliä, jne.
4. Silottele pinta kädellä veden avulla.
5. Maalaa ja lakkaa kuiva naamari, myös sisäpuolelta, jottei kipsi tartu kasvoihin. Kiinnitä kuminauha.

Esineen päällystäminen
1. Leikkaa kipsinauhasta noin 3cm levyisiä suikaleita. Aivan pieniä esineitä varten voit leikata vielä kapeampia ja pienempiä paloja. Kasta kipsinauha veteen ja kierrä se nopeasti esineen jonkin kohdan ympärille. Tasoita kipsipinta sormen avulla sileäksi.
2. Peitä esineen koko pinta edellä kerrotulla tavalla siten, että sen joka paikkaa peittää vähintään kaksi kerrosta kipsinauhaa. Työskentele ripeästi, sillä kipsi kovettuu nopeasti.
3. Jos haluat esineen pinnasta sileän, sekoita tapettiliisteriä puuliimaan suhteessa 1:1. Kasta tähän sekoitukseen valkoisesta paperista (esim. silkki- tai talouspaperi) revittyjä paloja. Peitä niillä koko kipsipinta. Tasoita paperipalojen pinnat sileiksi. Anna esineen kuivua lämpimässä paikassa seuraavaan päivään.
4. Maalaa täysin kuiva esine askartelumaalilla ja sen kuivuttua suojaa pinta lakkakerroksella.

Kulhon valmistaminen
1. Valitse sopiva muotti, joka voi olla esim. puhallettu ilmapallo tai taipuisa muovikulho (suojaa muotti talouskelmulla).
2. Kasta sopivan mittaiset kipsinauhat veteen ja asettele niitä muotin päälle 4-5 kerrosta. Anna nauhan kuivua kunnolla ja nosta työ pois muotin päältä.
3. Tasoita reuna saksilla ja lisää siihen halutessasi kipsinauhasta reunus. Tasoita tarvittaessa myös pohja lisäämällä siihen kipsinauhaa.
4. Maalaa täysin kuiva kulho askartelumaaleilla ja suojaa lakkakerroksella.

 

Kipsinauha
Askartelumaalit

Edellinen Marmoroidut muovimunat
Seuraava Sapluunapainantaa